Vår egen historia

Wikblom Hydraulik & Rörteknik AB, vår egen historia

 

Verksamheten startade 1998 som en enskild firma i Roland Wikbloms garage i Gästrike-Hammarby.

 

Roland hade blivit erbjuden ett dyrt resejobb som han ville slippa. Lösningen blev därför den egna firman. 2001 ombildades bolaget till ett AB och flyttade då samtidigt till Skommarstensvägen, Gästrike Hammarby.

 

Företaget har i dag ca 30 anställda, varav tre är kvar sedan 1998; Jan-Ivar Olsson, Tommy Eklund och Mikael Österlund. Sedan 2007 ingår WRT i Östman Group som även äger Östman Invest. . Sedan sommaren 2014 huserar WRT i stora nyrenoverade lokaler på Anders Uppströms väg 21, men fortfarande i vackra Gästrike Hammarby.

 

Vår byggnad under storhetstiden

Vår byggnad var under brukets storhetstid el- och mekanisk verkstad, men idag är det en fullt utrustad hydraulikverkstad med tillhörande kontor.

 

Gästrike Hammarby som brukssamhälle

Gästrike Hammarby, som är ett gammalt brukssamhälle är beläget vid Gavelhytteåns utlopp i Ältebosjön, och ligger ca 20 km sydväst om Sandviken. Ortsnamnet Hammarby är styrkt och belagt redan år 1443. Från mitten av 1500-talet vet man med säkerhet att järnbruk har bedrivits på orten.

 

En hytta (en smältugn för framställning av metaller eller glas) finns omnämnd i skrift 1568 då även en hammare/smedja (en typ av smideshammare, ofta vattendriven, som användes för utsmidning av välljärn till stångjärn)anlades. 1637 uppfördes ytterligare en hammare/smedja, vilken kom att kallas Kronohammaren. I en beskrivning av bruket från 1646 omnämns en masugn (hytta) och två bergsmanshamrar/smedjor med två härdar var.

 

 

Sevärdheter

Bland sevärdheterna i Hammarby kan nämnas de två herrgårdsanläggningarna, men Hammarby är annars kanske främst känt för de radhus och kedjehus som uppfördes i slutet av 1940-talet efter ritningar av den engelskfödde Ralph Erskine.

Sedan 2007 ingår WRT i Östman Group

Wikblom Hydraulik och Rörteknik AB, Anders Uppströms väg 21, 812 41 Gästrike-Hammarby, Tel: 0290-511 36, Mobil: 070 - 751 14 21, E-mail: info(at)wikblom.com